Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Με τον όρο οσφυαλγία και ισχιαλγία περιγράφεται ένα σύμπτωμα και όχι μία πάθηση. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρεται στο σύμπτωμα του πόνου είτε στην μέση, είτε στα κάτω άκρα. Κάποιες φορές ο πόνος είναι ξαφνικός και οφείλεται σε μυϊκό τραυματισμό, ενώ άλλες ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά και αυξανόμενα ύστερα από σωματική καταπόνηση, όπου έχουμε επίδραση αθροιστικά. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις κατηγοριοποιούνται σε :
- Οξείες
- Υποξείες
- Χρόνιες
Οξεία είναι η φάση όπου η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι μικρότερη των τεσσάρων εβδομάδων, η υποξεία διαρκεί από τέσσερεις έως δώδεκα εβδομάδες και η χρόνια πάνω από 12 εβδομάδες. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (άνω του 60%) έχει εκδηλώσει έστω και μία φορά στη ζωή του είτε οσφυαλγία είτε ισχιαλγία, καθώς καθοριστικό ρόλο για την εμφάνισή τους έχει η καθημερινότητα ενός ατόμου, η καθιστική ζωή, το εργασιακό περιβάλλον και φυσικά οι τραυματισμοί. Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Συμπτώματα οσφυαλγίας:
- Πόνος στη μέση
- Δυσκολία κίνησης
- Πόνος κατά την αφή της πάσχουσας περιοχής
Συμπτώματα ισχιαλγίας:
- Πόνος στη μέση που αντανακλά στα κάτω άκρα (οπίσθιοι μηριαίοι, γαστροκνήμιος, άκρος πόδας)
- Μούδιασμα κατά μήκος του ποδιού
- Μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα και στα δάχτυλα των ποδιών
- Αδυναμία και υπαισθησία στα κάτω άκρα
Αιτίες :
- Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που μπορεί να πιέσει άμεσα το νεύρο.
- Ερεθισμός ή φλεγμονή (αναφέρεται και ως ριζίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα αντίστοιχα)
- Οσφυϊκή στένωση της σπονδυλικής στήλης
- Σπονδυλολίσθιση
- Τραυματισμός ή κάταγμα
- Λοιμώξεις γύρω από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης
- Πίεση του νεύρου από μύες, νεοπλασίες, παρακείμενα οστά
Θεραπεία:
Συνηθέστερα και οι δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή που την συνιστά ο γιατρός. Όταν ο πόνος συνεχίζεται, ο ασθενής παραπέμπεται στον φυσικοθεραπευτή, όπου η θεραπεία εξατομικεύεται σχετικά με τον ασθενή και την ακριβή αιτία του πόνου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος με την φυσικοθεραπεία θα συμβάλει στην γρηγορότερα επιστροφή στη καθημερινότητα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:
- Ηλεκτροθεραπεία
- Τεχνικές αποσυμπίεσης και κινητοποίησης της οσφυϊκής μοίρας
- Θεραπευτική άσκηση
- Human Tecar Θεραπεία
- Μαγνητοθεραπεία
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να γίνει ο πόνος χρόνιος, για αυτό συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή προκειμένου το πλάνο αποκατάστασης να είναι άμεσο και αποτελεσματικό.
Μουταφτσής Δ. Ηλίας, MSc Sports PT
Έλενα Γ. Παπαδοπούλου, BSc PT